Een twintigtal km westwaarts van La Chaise-Dieu werd door de oprichter van La chaise-Dieu, Robert de Turlande, het nonnenklooster van Laveaudieu gesticht. Tijdens de Franse revolutie wilde men de kerk slopen. Een revolutionair slaagde erin de spits van de toren af te slaan, maar samen met het puin stortte hij naar beneden en vond de dood. Hierdoor raakten de vandalen zo ontnuchterd dat ze het kloostercomplex verder ongemoeid lieten.
Laveaudieu werd later opnieuw op het nippertje van afbraak gered, want het klooster werd na de tweede wereldoorlog verkocht aan Amerikanen, die het zouden afbreken en heropbouwen in Closters, een kloostermuseum in de V.S.
De stenen waren al genummerd toen iemand te voorschijn kwam met een document uit 1896, waarin sprake was van fresco’s in de refter. Tweehonderd vijftig jaar lang werd de eetzaal gebruikt als stal en werden de muren wit bepleisterd. In 1951 haalden specialisten de pleisterlaag weg en herontdekten de gaaf bewaarde muurschilderingen.
Je wordt stil bij het aangrijpende kunstwerk in Byzantijnse stijl uit de 12 eeuw, met onder meer een Christus omringd door symbolen van de vier evangelisten. Dankzij de pleisterbedekking bleven de fresco’s in al hun glans bewaard. Precies op tijd besefte de Franse overheid de culturele waarde van het ensemble.
Eind augustus, tijdens het internationaal festival voor straattoneel, wordt Aurillac bevolkt door acrobaten, verhalenvertellers en fantastische dieren.
In september kan je blijven doorfeesten in de Auvergne. De Renaissance feesten van de Vogelkoning in Le Puy-en-Velay nemen je mee naar vroegere tijden. Ruiters, hofnarren en edeldames komen er weer tot leven. Boogschutters strijden er om de felbegeerde titel van Vogelkoning. Er zijn parades te voet en te paard, reconstructies van oude ambachten. In open lucht en in tavernes worden Renaissance maaltijden opgediend. De inwoners doen ernstig onderzoek naar gebruiken en kledij uit de 16de eeuw en toveren hun stad om in een levensechte sfeer van toen. www.le-puy-en-velay.com